Selasa, Disember 08, 2009

Sambut Hari Lahir Di Luar Negara??


Memegang pasport diplomatik bernombor D034036, kelmarin pada jam 10:25 pagi bertarikh 7 Disember 2009, Lim Guan Eng telah berlepas ke Singapura dengan menaiki pesawat MI 351.

Nak dijadikan cerita, terjadi sedikit kekecohan pada ketika salah seorang petugas airlines bawak pasport si Guan Eng, wife Guan Eng dan jugak Jeff Ooi.

Si petugas ni bawak pasport depa ni mai kat kaunter imigresen untuk clearance. Maka seorang pegawai imigresen ditugaskan untuk pi verify muka pemegang pasport ni kat bilik VIP. Bila pegawai ni pi bilik VIP, rupanya Guan Eng dengan gengnya tak sampai lagi kat airport tapi pasport yang sampai dulu. So, pegawai imigresen ni tak dapatla nak clear pasport sebab mengikut prosedur, sebelum nak buat clearance pasport, kena verify muka dulu. Yang si petugas airline ni dok mai bising-bising kat kaunter dengan kata "Suka hati you all la nak buat macam mana pun." Bila Guan Eng sampai, pegawai ni pon clearla pasport depa semua.

Tak lama lepas tu, pegawai imigresen dapat panggilan telefon mengatakan bahawa Jeff Ooi buat aduan bahawa Imigresen tak beri kerjasama. Tak beri kerjasama hapanya Jeff oii? Pasport clear jugak kan? Imigresen bertugas mengikut prosedur. Jangan disebabkan hampa perasan hampa VIP hampa bole komplen ikut suka hati. Baru jadi ahli parlimen ja.. bukannya menteri lagi pon. Sebelum ni dok clear pasport Tun TYT Penang dengan keluarga cukup mudah. Tun dan keluarga memberikan kerjasama yang amat baik. Tak timbul pun sebarang masalah macam hampa-hampa ni.

Buat petugas airlines yang berkenaan, ni bukan soal suka hati. Ni soal prosedur dan etika kerja. Tolong hormati kerja pihak lain. Nampak sangat pi mengadu kat "Tuan Besar" dia. Kenapa? Takut tak dapat tips? Tak masyuk? Kepada Guan Eng.. SELAMAT ULANGTAHUN YANG KE-40. Harini, 8 Disember 2009, birthday "TUAN BESAR". Makan besar di Singapore nampaknya. Agaknya dapat jemputan istimewa dari TUAN BESAR LEE KUAN YEW..

Untuk pengetahuan pembaca, Guan Eng dan gengnya hanya duduk di kelas ekonomi. Kenapa? Salah satu strategi politiknya untuk mendekati rakyat. Beliau mahu rakyat Malaysia dan Singapura melihat dirinya sebagai pemimpin yang dekat dengan rakyat. Juga tidak menggunakan wang rakyat untuk keselesaan diri sendiri dan keluarga. Tahniahlah Guan Eng.. Bijak! Bijak!

p/s : Pemimpin UMNO kena naik kelas ekonomi selepas ni.

Tiada ulasan:

Catat Komen